Svjetionik Veli rat | Dugi otok | My travel

HrvatskaDugi otok

Svjetionik Veli rat

Svjetionik Veli rat
Uslugenajam apartmana
Kategorija3 star

Svjetionik je okružen borovom šumom, prekrasnim uvalama i šljunčanim plažama, a smatra se jednim od najljepših na Jadranu.

 • Osnovne informacije
 • Veli Rat posjetiteljima pruža uistinu jedinstven doživljaj - nezaboravan vidik koji se pruža s 40m visoke svjetioničarske kule. Ima jedan četverokrevetni i jedan trokrevetni apartman. Do svjetionika se može doći osobnim vozilom. Zbog cestovne povezanosti s naseljima moguća je redovna opskrba potrebnim namirnicama.

  Guste, mirisne borove šume koje okružuju zgradu svjetionika pružaju široke mogućnosti aktivnog odmora i onim turistima kojima more nije isključiva rekreacija. Okolno plitko more bogato je ribljim vrstama. Želite li pak uz sve ljepote Veloga Rata posjetiti i obližnji Nacionalni park Kornate to možete učiniti iz Salija na drugom kraju Dugog otoka te obližnji park prirode Telaščicu.

  Na Velom Ratu oduvijek boravi svjetioničar sa svojom obitelji i uvijek postoji lista čekanja, jer mnogi svjetioničari sanjanju o tome da barem neko vrijeme provedu na ovom jedinstvenom svjetioniku. Trenutno na Velom Ratu žive svjetioničar Zvone, njegova supruga Alenka i kćer Ivana, a odlučite li provesti odmor u Velom Ratu očekuje Vas njihova ljubazna dobrodošlica.

  U blizini svjetionika su dvije prekrasne šljunčane plaže primjerene za kupanje male djece. Krenete li u kratku šetnju naići ćete na još nekoliko lijepih uvala.

  More u okolini svjetionika je relativno plitko i posebno atraktivno za podvodni ribolov. Najbolje područje je u smjeru istoka otprilike 2 milje udaljeno od svjetionika gdje se litice strmo ruše u more. Okolni plitki akvatorij sa zapadne strane omeđuju hridi Lagnići u blizini kojih je i olupina nasukanog broda, svojevrsne turističke atrakcije. Istočno od Velog Rata hridinasta obala na nekim se dijelovima naglo obrušava prema dubini, što je dosta neobično za ovaj dio Dugog otoka. Nedaleko je i otočić Mežanj poznat po dobrim ribolovnim pozicijama.

  Dugi otok je s kopnom povezan trajektnom vezom Zadar - Brbinj (20 nautičkih milja, a vožnja trajektom traje sat i 15 min). Svjetionik je od Brbinja udaljen 20-ak km, pa se do svjetionika može doći osobnim vozilom asfaltiranim putem. Treba uvijek voditi računa o trenutnom broju dnevnih trajektnih linija jer se njihov broj mijenja ovisno o sezoni. Savjetujemo dolazak u zadarsku luku na vrijeme kako biste bili sigurni da ćete se ukrcati u jeku sezone.

  U blizini trajektnog pristaništa u Zadru nalazi se tržnica i trgovina s namirnicama. Imajte na umu da su cijene na Dugom Otoku osjetno više nego u Zadru, a s nabavkom nekih namirnica, poput svježeg mesa, u sezoni može biti i problema. Riba se, uvijek uz pravovremenu najavu, po dolasku na svjetionik može kupiti od svjetioničara po prihvatljivim cijenama, a sa svjetioničarom i njegovom suprugom može se dogovoriti priprema specijalne riblje večere.

  Debeli zidovi svjetionika, u koje je kako priča kaže umiješano i tisuće bjelanjaka da bi što bolje odolijevali moru i vjetrovima, osiguravaju hlad bez kojeg se ne može u ljetnim mjesecima. Veliko popločano dvorište svjetionika krasi stara crkvica koja se od sunca skriva pod stoljetnim borom.

Svjetionik Veli rat

Svjetionik Veli rat

najam apartmana, 3*

Svjetionik je okružen borovom šumom, prekrasnim uvalama i šljunčanim plažama, a smatra se jednim od