Svjetionik Palagruža | Palagruža | My travel

HrvatskaPalagruža

Svjetionik Palagruža

Svjetionik Palagruža
Kategorija3 star

Uz naknadu je moguće sa svjetioničarima dogovoriti zanimljive obilaske glavnoga otoka ili pak odlazak na vađenje ribarskih mreža u rano jutro, što predstavlja jedinstveni doživljaj.

 • Osnovne informacije
 • Fotografije
 • Svjetionik Palagruža izgrađen je 1875. godine na istoimenom otoku smještenom skoro u središtu Jadranskog mora, na pola puta između hrvatske i talijanske obale. To je najudaljeniji hrvatski otok iznimne ljepote i bogate povijesti. Dug je 1400, širok 300 i visok 90 metara, te predstavlja najveći otok palagruškog arhipelaga.

  Zgrada svjetionika nalazi se na sredini otoka na visini od 90 m pa ovaj objekt nije preporučljiv za odmor osobama starije dobi ili lošijeg zdravstvenog stanja. U njemu tijekom cijele godine stalno u smjenama žive po dva svjetioničara.

  Na otoku Palagruža Velika nalazi se i arheološko nalazište, a pronalasci su dokazali da je upravo Palagruža bila otok grčkog junaka Diomeda. Otok je prirodni rezervat s biljnim i životinjskim endemskim vrstama.

  Uz naknadu je moguće sa svjetioničarima dogovoriti zanimljive obilaske glavnoga otoka i njegovih živopisnih klisura i litica, te ostalih otočića i hridi u palagruškome arhipelagu. Ili pak odlazak na vađenje ribarskih mreža u rano ujutro, što predstavlja jedinstven doživljaj.

  KAPACITET:

  2 x 4-krevetna apartmana, objekt sa svjetioničarima.

  Apartman A1* * *
  cca.50 m2,jedna dvokrevetna soba (12 m2), dnevni boravak
  s dva kauča (14 m2), kuhinja (13 m2), tuš-WC (3,5 m2).

  Apartman A2 * * *
  cca. 48 m2, dvije dvokrevetne sobe (17 i 10 m2),
  kuhinja (13 m2), tuš-WC (3,5 m2).

  PLAŽE

  Palagruža ima dvije prekrasne plaže, obje su šljunčane i primjerene za kupanje djece zbog plitkog mora i sitnog šljunka u plićaku.

  Za kretanje po Palagruži uređena su dva puteljka, od kojih jedan vodi do Stare Vlake (Maloga Žala), uvale na sjevernoj strani otoka, a drugi do Velog Žala ili "Južnog zlata", jedne od najljepših plaža na Jadranu, koja se nalazi na južnoj obali Velike Palagruže.

  TRANSFER

  Transfer do svjetionika organiziran je iz grada Korčule na otoku Korčuli. Povratni transfer velikim petnaestmetarskim gliserom s kabinom stoji 700 eura po apartmanu u periodu od 01.06 - 01.10.09., posebno se naplaćuje i traje nešto više od dva i pol sata. Polazak je iz korčulanske ACI marine.

  S obzirom na to da se Palagruža nalazi se na otvorenom moru važno je pridržavati se vremena za transfer, a to je 06.30 ujutro. Molimo da na vrijeme kupite namirnice kako bi se isplovilo u dogovoreno vrijeme. Sam transfer vrlo je zanimljiv, jer brod vozi kroz Lastovski kanal, pa uz brojne hridi i otočiće blizu Sušca gdje ponekad kratko i pristane radi opskrbe svjetioničara toga otoka, te onda do Palagruže. Osobama kojima škodi more preporučujemo na vrijeme koristiti sredstva protiv mučnine. Moguć je i transfer sa splitskog aerodroma po cijeni od 900 Eura (jedan smjer).

  OPSKRBA NAMIRNICAMA

  Zbog udaljenosti od civilizacije nema nikakve mogućnosti opskrbe. Prije transfera savjetujemo da u korčulanskim trgovinama kupite sve što je potrebno za vaš boravak. Moguć je dogovor sa svjetioničarima o pripremi glavnih obroka za goste, uključujući i nabavku svježe ribe koju sami love ili otkupljuju od ribara u prolazu.

 • Svjetionik Palagruža - slika 1 Svjetionik Palagruža - slika 2 Svjetionik Palagruža - slika 3 Svjetionik Palagruža - slika 4 Svjetionik Palagruža - slika 5 Svjetionik Palagruža - slika 6 Svjetionik Palagruža - slika 7 Svjetionik Palagruža - slika 8 Svjetionik Palagruža - slika 9 Svjetionik Palagruža - slika 10 Svjetionik Palagruža - slika 11 Svjetionik Palagruža - slika 12 Svjetionik Palagruža - slika 13 Svjetionik Palagruža - slika 14
Svjetionik Palagruža

Svjetionik Palagruža

3*

Uz naknadu je moguće sa svjetioničarima dogovoriti zanimljive obilaske glavnoga otoka ili pak odlazak na