Kolumbija | Južna Amerika | My travel

Južna Amerika → Kolumbija

Kolumbija

Nekada je Kolumbija bila poznata kao zemlja Pabla Escobara a danas ova zemlja privlači veliki broj turista što zbog svog raznovrsnog biodiverziteta, prelijepih plaža ili zanimljivih gradova.

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije, i ujedno najviši grad na svijetu s populacijom većom od 3 milijuna stanovnika! Naime, ovaj grad se nalazi na 2640m nadmorske visine i službeni broj stanovnika je 8 milijuna dok prema neslužbenim podacima ovaj grad ima preko 11 milijuna stanovnika!

Medellin je drugi najveći grad u Kolumbiji. Nekada je bio poznat isključivo po Pablo Escobaru „kralju droge“ koji je ovdje živio. Pablo Escobar je navodno zarađivao oko 420 milijuna dolara tjedno i u jednom momentu bio je sedmi najbogatiji čovjek na svijetu! Navodno je jednom prilikom kada je njegovoj kćeri bilo hladno upalio vatru pomoću novčanica u vrijednosti od 2 milijuna dolara.  Za to vrijeme Medellin je bio mjesto vječne borbe između kartela i nosio je reputaciju „ozloglašenog grada“ ali je sada ovaj grad prava urbana prijestolnica koja promovira kulturu i modernu umjetnost! Naime u ovom gradu naići ćete na izložbu skulptura na otvorenom čuvenog umjetnika Botera, ali i na čitave kvartove s prelijepim grafitima čiji su autori potaknuti od strane gradskih vlasti da ih stvaraju.

Jedna od jedinstvenih atrakcija u Kolumbiji je i stijena El Penon de Guatape. Ova velika monolitska stijena usred ravnih krajeva izgleda kao da je „zašivena“, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha. Ako ih savladate pružit će vam se nevjerojatan pogled na jezera i otočiće Guatape.

Cartagena je jedan od najljepših kolonijalnih gradova koji možete posjetiti u Latinskoj Americi. Ovaj grad čiji je pun naziv Cartagena de Indias je osnovan još davne 1533. godine i nekada je pored Havane bio najznačajniji grad u „Novom svijetu“. Zbog toga je ovaj grad bio dobro utvrđen i imao je nadimak “La Ciudad Amurallada”  u prijevodu utvrđeni grad. Danas ovaj grad upravo zbog svojih prelijepih zgrada u šarenim bojama, strmih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. Grad je poznat i kao mjesto u kojem je svoju karijeru započeo čuveni Gabriel Garcia Marquez, čije je djelo „Sto godina samoće“ jedno od najprodavanijih djela na Španjolskom jeziku!

Ova velika država koja obuhvaća površinu Njemačke, Britanije i Francuske zajedno nosi ime po Kristoforu Kolumbu. Podjeljena je na 32 departmana i odlikuje je jedan od najraznovrsnijih biodiverziteta u svijetu. Europljani su na ovo tlo kročili 1499. godine. Prije toga na ovom prostoru živjeli su starosjedioci poznatiji kao Muizika pa se tako i čuveni mit o El Doradu vezuje za ove prostore. Danas u Kolumbiji živi 800.000 starosjedioca iz 90 različitih plemena. Također, oko 15% stanovništva čini crnačko stanovništvo, potomci nekadašnjih robova.

Kolumbija je treći najveći izvoznik kave na svijetu, poslije Brazila i Vijetnama, također, Kolumbija proizvodi oko 60% smaragda u čitavom svijetu!