ČERNOBIL | UKRAJINA | My travel

UKRAJINA → ČERNOBIL

ČERNOBIL

Zona isključenja , Černobil , Priyjat

 

Nenaseljena zona isključenja, koja se prostire u promjeru 30 km oko bivše nuklearke, u posljednje vrijeme doživljava svojevrsan turistički procvat.

Gotovo 50.000 turista prošle je godine došlo vidjeti postrojenje koje je nakon eksplozije 26. travnja 1986. odaslalo radioaktivne oblake diljem Europe.

Gotovo 70 posto turista su stranci.

Davno napušteni grad duhova, Pripyat, osnovan je 1970. s ciljem smještaja obitelji radnika iz nuklearnih elektrana u centru susjednog grada Černobila. Bio je to sasvim normalan grad koji se širio u smislu objekata, privede i populacije. Prosječna starosna dob stanovnika bila je 26 godina. Do trenutka nesreće u Pripyatu je tu živjelo 43000 ljudi. Stanovnici su čekali 3 dana na evakuaciju poslije nesreće. Žene i djeca su do evakuacije koristili zabavni park. On je trebao biti otvoren 1.5.1986 godine za prvomajski praznik. Nikad se nije otvorio.

 

Tijekom 1-dnevnog obilaska Černobilske zone dobit ćete dozu zračenja koja je jednaka otprilike 1-satnom letu zrakoplova koji je 160 puta manji od doze primljene tijekom jednog rendgenskog snimanja prsnog koša i 3600 puta manje nego u cijelom tijelu CT!